Przepis na rybę w piekarniku bez folii 📖

Oto przepis na rybę w piekarniku bez folii:

Składniki:
- 1 całobrzucha ryba (np. łosoś, halibut, dorsz)
- Sól i pieprz do smaku
- Ulubione zioła i przyprawy (np. pietruszka, tymianek, oregano)
- Sok z cytryny
- 2 łyżki masła

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Dokładnie oczyść rybę i usuń wszelkie ewentualne ości.
3. Następnie natrzyj rybę solą i pieprzem z obu stron.
4. Posyp rybę ulubionymi ziołami i przyprawami, równomiernie rozprowadzając je po całej powierzchni.
5. Skrop rybę sokiem z cytryny.
6. Nałóż kawałki masła na wierzch ryby.
7. Przenieś rybę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
8. Piecz rybę w nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut (czas pieczenia zależy od grubości ryby). Upewnij się, że miąższ jest miękki i miękki.
9. Po upieczeniu wyjmij rybę z piekarnika i pozostaw ją na kilka minut, aby odpoczęła.
10. Podawaj gorącą rybę z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczywo, warzywa lub ryż.

Smacznego!

Podobne przepisy

rybę z piekarnika w folii
rybe w folii aluminiowej
rybę z piekarnika w folii aluminiowej
rybę w piekarniku
cala rybe w piekarniku