Przepis na rybę w śmietanie 📖

Oto przepis na rybę w śmietanie:

Składniki:
- 4 filety z dowolnej ryby (np. dorsz, łosoś)
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- Sól
- Pieprz
- Sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka posiekanego koperku

Sposób przygotowania:
1. Filety z ryby należy oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
2. Następnie posolić i popieprzyć z obu stron.
3. W dużej patelni rozgrzać masło na średnim ogniu.
4. Dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć, aż cebula będzie miękka i delikatnie złocista.
5. Wrzucić filety z ryby na patelnię i smażyć po około 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i dobrze przypieczone.
6. Następnie wlać śmietanę kremówkę i sok z cytryny. Dusić rybę na małym ogniu przez kolejne 5 minut, aż sos zgęstnieje.
7. Gotowe danie można posypać posiekanym koprem.
8. Podawać rybę w śmietanie gorącą, najlepiej z dodatkiem ulubionych warzyw lub ryżem.

Smacznego!

Podobne przepisy

placuszki na smietanie
faworki na smietanie
dorsza w śmietanie
poledwiczki wieprzowe w smietanie
białą kiełbasę w śmietanie