Przepis na rybę w sosie śmietanowo koperkowym 📖

Składniki:
- Filet ryby (np. dorsz, łosoś) - 4 porcje
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 szklanki bulionu rybnego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki koperku, posiekane

Sposób przygotowania:
1. Filety ryby oczyścić, osuszyć i oprószyć solą oraz pieprzem.
2. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zeszklone.
3. Połowę koperku dodać do cebuli i czosnku, wymieszać.
4. Na tej samej patelni usmażyć filety ryby z dwóch stron na złocisty kolor, aż będą miękkie w środku. Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu.
5. Do patelni dodać bulion rybny i śmietanę, wymieszać i gotować na małym ogniu przez kilka minut aż sos lekko się zgęstnieje.
6. Doprawić sos solą i pieprzem do smaku.
7. Na talerzu ułożyć filet ryby i polać go przygotowanym sosem.
8. Posypać resztą posiekanego koperku.
9. Podawać od razu, najlepiej z ryżem lub ziemniakami i sałatką.

Smacznego!

Podobne przepisy

pulpety drobiowe w sosie śmietanowo koperkowym
pierś z kurczaka w sosie śmietanowo koperkowym
makaron z sosem śmietanowo koperkowym
makaron w sosie smietanowo serowym
kurczak w sosie smietanowo ziolowym