Przepis na kurczak w sosie smietanowo ziolowym 📖

Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 200ml śmietanki kremówki (30% tłuszczu)
- 1 łyżeczka suszonej lub świeżej mięty
- 1 łyżeczka suszonej lub świeżej pietruszki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Układamy filety kurczaka na desce i delikatnie rozbijamy batem do mięsa.
2. Smażymy je na patelni z rozpuszczonym masłem, aż będą złote i dobrze przypieczone na obu stronach.
3. Wyjmujemy z patelni i układamy na talerzu.
4. Na tej samej patelni, na pozostałym tłuszczu, smażymy cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko przypieczone.
5. Dodajemy śmietankę do cebuli, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
6. Gotujemy na niskim ogniu, aż sos zgęstnieje.
7. Dodajemy miętę i pietruszkę do sosu, mieszamy.
8. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
9. Przekładamy filety kurczaka z talerza na patelnię z sosem.
10. Podgrzewamy całość na niskim ogniu przez około 3-5 minut, aż mięso nabierze smaku z sosu.
11. Podajemy na talerzu z dodatkowymi ziołami do dekoracji.

Smacznego!

Podobne przepisy

makaron z sosem śmietanowo ziołowym
polędwiczki wieprzowe w sosie czosnkowo ziołowym
makaron w sosie smietanowo serowym
rybę w sosie śmietanowo koperkowym
penne z kurczakiem w sosie smietanowo serowym