Przepis na pulpety drobiowe w sosie śmietanowo koperkowym 📖

Składniki:
- 500g mięsa drobiowego (np. mielonego indyka lub kurczaka)
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce połącz mięso, posiekaną cebulę, bułkę tartą, jajko, mleko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
2. Z masy mięsnej formuj małe pulpety o średnicy około 3-4 cm.
3. Na dużym, głębokim rondlu rozgrzej olej, następnie dodaj masło. Smaż pulpety na średnim ogniu z każdej strony, aż będą złociste.
4. Gdy pulpety będą gotowe, wyjmij je z rondla i odłóż na talerz.
5. W tej samej patelni, w której smażyłeś pulpety, wsyp mąkę i mieszaj przez 1-2 minuty, aby ją przypiec.
6. Powoli wlej bulion drobiowy, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
7. Dodaj śmietanę i koper, ponownie wymieszaj.
8. Wróć do rondla usmażone pulpety, przykryj do połowy i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aby sos się zagęścił, a pulpety były dobrze przegotowane.
9. Podawaj na talerzach, polewając pulpety sosem i posypując koperkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

pulpety drobiowe w sosie smietanowo pomidorowym
pulpety drobiowe w sosie koperkowym
rybę w sosie śmietanowo koperkowym
pierś z kurczaka w sosie śmietanowo koperkowym
pulpety w sosie koperkowym