Przepis na ryż na mleku z jabłkami 📖

Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki mleka
- 2 jabłka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- gałązka świeżej mięty (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Ryż opłucz pod bieżącą wodą, a następnie wsyp do garnka.
2. Dodaj mleko i szczyptę soli do garnka z ryżem.
3. Zagotuj na dużym ogniu, a następnie zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż ryż wchłonie całe mleko i stanie się miękki.
4. W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę.
5. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone jabłka, cukier i cynamon. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż jabłka będą miękkie.
6. Do gotowego ryżu dodaj podsmażone jabłka, delikatnie wymieszaj.
7. Przełóż ryż na talerze i udekoruj listkami świeżej mięty.
8. Ryż na mleku z jabłkami podawaj zaraz po przygotowaniu, ciepły lub zimny.

Smacznego!

Podobne przepisy

racuchzsiadłym mleku z jabłkami
racuchy z jabłkami na kwaśnym mleku
racuchy z jabłkami na zsiadłym mleku
żur na mleku
racuchkwaśnym mleku