Przepis na żur na mleku 📖

Żur na mleku, to tradycyjne danie kuchni polskiej. Oto przepis:

Składniki:
- 1 litr mleka
- 2-3 kromki chleba żytniego, najlepiej zakwaszonego
- 1/2 butelki naturalnego jasnego piwa
- 1 cebula
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- sól do smaku

Przygotowanie:
1. Przygotuj zakwas ze skórek chleba: Nastaw wodę do gotowania. Gdy będzie się gotować, zdejmij garnek z ognia i wrzuć do niego skórki chleba. Odstaw na 6-8 godzin.
2. Po tym czasie zbierz zakwas do większego garnka, wyjmując skórki. Pozostałą masę wyrzuć.
3. Dodaj mleko do garnka z zakwasem.
4. Wsyp ziele angielskie i ziarna pieprzu, zagotuj na małym ogniu.
5. Cebulę obierz, pokrój na pół i wrzuć do garnka.
6. Dolej piwo i przykryj garnek pokrywką.
7. Całość gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, aż żur nabierze odpowiedniego smaku. Regularnie mieszaj i sprawdzaj, czy żur się nie przypala na dnie garnka.
8. Na koniec, dopraw żur solą do smaku.
9. Gotowy żur podawaj z kiełbasą, białą kiełbasą, jajkiem lub smażonym boczkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę na mleku
bułki na mleku
nuggetsy w mleku
wątróbkę w mleku
racuchzsiadłym mleku