Przepis na tofu z makaronem ryżowym 📖
Przepis na tofu z makaronem ryżowym:Składniki:
- 200g tofu
- 200g makaronu ryżowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryczka chilli, posiekana (opcjonalnie)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1/2 cebuli, pokrojonej w piórka
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie paski
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w paski
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Na początek, należy obgotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcjami, aż będzie al dente. Następnie odcedzić go i odstawić na bok.
2. W międzyczasie, tofu można odsączyć z nadmiaru wody i pokroić w kostkę.
3. Na dużą patelnię lub wok wlać olej roślinny i podgrzać go na średnim ogniu.
4. Dodać posiekany czosnek i ewentualnie papryczkę chilli do rozgrzanego oleju. Smażyć przez około minutę, aż czosnek zacznie się rumienić.
5. Następnie dodać pokrojone tofu do patelni i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż będzie chrupiące i lekko zrumienione.
6. W małej miseczce wymieszać sos sojowy z miodem lub syropem klonowym, dodając soli i pieprzu do smaku.
7. Do smażonego tofu dodać pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę, czerwoną i zieloną paprykę. Smażyć je razem z tofu przez kolejne 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż chrupiące.
8. Następnie dodać sos sojowy z miodem lub syropem klonowym do tofu i warzyw, dobrze wymieszać i dusić przez kolejne 2-3 minuty.
9. Na koniec, dodaj ugotowany makaron ryżowy do tofu i warzyw na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszać, smażyć przez minutę lub dwie, aż składniki dobrze się połączą.
10. Tofu z makaronem ryżowym można podawać na gorąco, posypane świeżą kolendrą lub pietruszką. Smacznego!