Przepis na sałatkę cezar z kurczakiem i boczkiem 📖
Składniki:- sałata lodowa (1 główka)
- filet z kurczaka (2 sztuki)
- plastry boczku (5-6)
- jajko (1 sztuka)
- grzanki czosnkowe
- parmezan (starty)
- sos cezar (4 łyżki)
Przygotowanie:
1. Sałatę dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Filety z kurczaka oczyść z błon i pokrój na cienkie paski.
3. Boczek zrumień na patelni bez dodatku tłuszczu. Osącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
4. W gorącej wodzie ugotuj jajko na twardo. Ostudź, obierz ze skorupki i pokrój na ćwiartki.
5. Na patelni usmaż grzanki czosnkowe lub użyj gotowych.
6. Na spód dużego talerza ułóż sałatę lodową.
7. Na sałatę dodaj pokrojonego kurczaka, plastry boczku, ćwiartki jajka i grzanki czosnkowe.
8. Na wierzch sałatki posyp startym parmezanem.
9. Całość polej sosem cezar.
10. Sałatkę możesz podawać od razu, lecz dla uzyskania lepszych smaków, warto odstawić na chwilę do lodówki, aby składniki przegryzły się aromatami.
Smacznego!