Przepis na sałatkę meksykańską 📖
Oto prosty przepis na sałatkę meksykańską:Składniki:
- 1 puszka czarnej fasoli (ok. 400g)
- 1 puszka kukurydzy (ok. 400g)
- 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
- 1 papryka żółta, pokrojona w kostkę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1/2 pęczka świeżej kolendry, drobno posiekanej
- 1 limonka, wyciśnięty sok
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Otwórz puszkę z fasolą i kukurydzą, odcedź z zalewy i umieść w dużej misce.
2. Dodaj do miski pokrojone papryki, cebulę i pomidora.
3. Posyp świeżą kolendrę na wierzch.
4. W osobnej miseczce wymieszaj sok z limonki, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
5. Polej przygotowanym sosem sałatkę i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
6. Odstaw na minimum 30 minut, aby smaki przeszły w siebie.
7. Przed podaniem przemieszaj jeszcze raz i sałatka jest gotowa do podania.
Smacznego!