Przepis na tortille meksykańską 📖
Tortilla meksykańska jest prostym i smacznym daniem, które możesz przygotować w domu. Oto przepis:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki letniej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę pszeniczną i sól.
2. Dolej oliwę z oliwek i powoli dodawaj letnią wodę. Mieszaj ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Przełóż ciasto na stolnicę i zagniataj je przez około 5 minut. Powinno stać się elastyczne.
4. Podziel ciasto na 8 równych części i uformuj z nich kulki.
5. Rozwałkuj każdą kulkę na cienkie placki o średnicy około 20 centymetrów.
6. Na rozgrzanej suchej patelni smaż placki tortilli przez około 1 minutę z każdej strony, aż się zarumienią.
7. Gotowe tortille podawaj na ciepło.
Możesz je wykorzystać jako bazę do różnych dań, takich jak tacos czy quesadillas. Smacznego!