Przepis na sernik agarowy 📖
Oto przepis na sernik agarowy:Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g masła, roztopionego
- 500 g serka homogenizowanego
- 200 ml śmietany 30%
- 100 ml mleka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 10 g żelatyny spożywczej
- 100 ml wrzątku
- owoce do dekoracji (np. maliny, truskawki)
Wykonanie:
1. Rozgnieć herbatniki na drobne okruszki. W osobnej misce wymieszaj je z roztopionym masłem, a następnie przetrzyj przez sitko. Powstałą masę przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm, ugniatając ją równomiernie na dnie. Włóż do lodówki na 15 minut.
2. W misce umiejscowionej nad garnkiem z wrzącą wodą rozpuść żelatynę w 100 ml wrzątku. Odstaw, aby przestygła.
3. W większej misce umieszczamy ser, śmietanę, mleko, cukier i ekstrakt waniliowy. Ubijamy mikserem na gładką masę.
4. Następnie dodaj do masy z serka przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Wyjmij formę z lodówki i na przygotowany herbatnikowy spód wlej masę serową. Wyrównaj powierzchnię.
6. Przenieś formę z sernikiem do lodówki i pozostaw tam na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc), aby sernik dobrze stężał.
7. Przed podaniem dekoruj sernik ulubionymi owocami - na przykład malinami lub truskawkami.
8. Sernik agarowy jest gotowy do podania. Smacznego!