Przepis na sernik agaty rubik 📖

Przepis na sernik Agaty Rubik:

Składniki:
- 200g herbatników
- 100g masła
- 500g sera białego
- 150g cukru
- 3 jaja
- 250g śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki pszennej
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie: owoce do dekoracji (np. truskawki lub borówki)

Wykonanie:
1. Herbatniki umieść w torebce strunowej i rozkrusz je za pomocą wałka do ciasta lub blendera, aż uzyskasz drobne kawałki.
2. Masło rozpuść w garnku, dodaj rozkruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj.
3. Spód formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, następnie wylej na niego masę z herbatników. Upewnij się, że równomiernie pokrywa dno formy.
4. Podgotuj piekarnik do temperatury 180°C.
5. W jednym naczyniu utrzyj ser biały z cukrem na jednolitą masę.
6. Dodaj jajka - jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
7. W kolejnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
8. Do masy serowej dodać mąkę, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy, następnie delikatnie wymieszać.
9. Na końcu dodaj ubitą śmietanę i dokładnie połącz wszystkie składniki.
10. Gotową masę serową wlej na spód herbatnikowy.
11. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50-60 minut. Sprawdź gotowość, wkładając w środek sernika wykałaczkę – powinna wychodzić sucha lub lekko wilgotna.
12. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku na około 15 minut. Następnie wyjmij go i pozostaw do ostygnięcia.
13. Gdy sernik całkowicie ostygnie, wyjmij go z formy, zdjąć papier do pieczenia i udekoruj owocami.
14. Przechowuj w lodówce przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

pankejki kuchnia agaty
pancake kuchnia agaty
sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik fit
sernik