Przepis na pankejki kuchnia agaty 📖

Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła

Wykonanie:
1. W jednym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2. W drugim naczyniu roztrzep jajko, dodaj mleko i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj składniki z pierwszego naczynia do mokrych składników. Mieszaj delikatnie, aż wszystko dobrze się połączy.
4. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta (ok. 1/4 szklanki na każdą placek) i smaż na średnim ogniu. Gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki, odwróć placki i smaż jeszcze przez chwilę, aż będą pięknie złociste.
5. Powtarzaj czynność aż zużyjesz całe ciasto.

Podawaj pankejki ciepłe, najlepiej z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, świeże owoce, bita śmietana czy dżem. Smacznego!

Podobne przepisy

pancake kuchnia agaty
sernik agaty rubik
kuchnia fit
kuchnia marokanska
kuchnia chinska