Przepis na sernik bozeny dykiel 📖

Składniki:
- 500g sera białego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki skórki startej z cytryny
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
1. Najpierw oddzielamy żółtka od białek jajek.
2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
3. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy ser biały, kwaśną śmietanę, rozpuszczone masło, cukier waniliowy i skórkę z cytryny oraz pomarańczy.
4. Do masy serowej dodajemy po jednym żółtku, miksując cały czas.
5. Następnie dodajemy mąkę pszeniczną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
6. Białka ubijamy na sztywną pianę.
7. Delikatnie mieszamy ubitą pianę z masą serową, dokładnie wymieszając składniki.
8. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 170°C, aż sernik nabierze złocistej barwy i lekko uniesie się.
10. Po upieczeniu sernik studzimy w wyłączonym piekarniku, a następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin.
11. Przed podaniem można posypać sernik cukrem pudrem lub udekorować owocami.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik
sernik fit
sernik lawendowy
sernik limonkowy