Przepis na sernik lawendowy 📖

Składniki:
- 250g ciastek digestive lub herbatników
- 100g masła, rozpuszczonego
- 500g twarogu
- 200g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka suszonej lawendy, drobno posiekanej
- sok i skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:
1. Rozdrabniamy ciastka lub herbatniki na drobne kawałki.
2. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy.
3. Przekładamy masę ciastkową do formy do pieczenia o średnicy około 24 cm. Spód i boki formy wykładamy równomiernie.
4. W osobnej misce, mieszamy twaróg, cukier, jajka, mąki, cukier waniliowy, suszoną lawendę, sok i skórkę z cytryny. Mieszamy do połączenia składników.
5. Gotową masę serową wylewamy na przygotowany spód ciastkowy.
6. Wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 50-60 minut, aż sernik się ścięgnie i nabierze złocistego koloru.
7. Po upieczeniu, wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
8. Gdy sernik wystygnie, wkładamy go do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, aby dobrze się schłodził.
9. Przed podaniem ozdabiamy sernik według własnego uznania np. bitą śmietaną, świeżymi owocami lub dodatkową lawendą.

Smacznego!

Podobne przepisy

lawendowy biszkopt
sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik
sernik fit
sernik mokry