Przepis na sernik chatka baby jagi 📖
Składniki:- 300g herbatników
- 150g masła
- 500g twarogu
- 200g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250ml śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200g jagód (lub dowolnych owoców)
- 2 łyżki cukru pudru (do posypania)
Wykonanie:
1. Rozkrusz herbatniki na drobne kawałki, następnie umieść je w mikserze i zmiel na drobny pył.
2. Dodaj roztopione masło do pokruszonych herbatników i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
3. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia i wysmaruj dno masłem.
4. Przełóż masę z herbatników na dno tortownicy i równomiernie rozprowadź, dociskając ją do spodu.
5. Wymieszaj twaróg, cukier i ekstrakt waniliowy w misce używając miksera, aż składniki się połączą.
6. Dodaj jajka, jedno po drugim, ciągle miksując masę.
7. Następnie dodaj śmietanę kremówkę i mąkę, i delikatnie wymieszaj składniki, aż masa będzie gładka.
8. Wlej masę serową na spód herbatnikowy w tortownicy.
9. Rozłóż równomiernie jagody (lub dowolne owoce) na wierzch masy serowej.
10. Piecz sernik w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut, aż wierzch zezłoci się.
11. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nagrzanym piekarniku na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia.
12. Przed podaniem posyp sernik cukrem pudrem.
Sernik chatka Baby Jagi jest gotowy do podania! Smacznego!