Przepis na sernik cielaczek 📖
Składniki:- 300 g herbatników
- 150 g masła
- 500 g sera białego, np. twarogowego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 250 ml śmietany 30%
Przygotowanie:
1. Rozdrobnie herbatniki na drobne kawałki. Można to zrobić za pomocą blendera lub rozbijając je w woreczku foliowym za pomocą wałka.
2. Rozpuszcz masło i wmieszaj je w rozdrobnione herbatniki.
3. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia, a boki natłuść masłem.
4. Wyłóż masę z herbatników na dno tortownicy i wyrównaj.
5. W osobnej misce umieść ser, dodaj cukier i cukier waniliowy, a następnie wymieszaj.
6. Dodaj jajka i mąkę do masy serowej, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
7. Dodaj śmietanę do masy serowej i ponownie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
8. Przelej przygotowaną masę serową na spód z herbatników i wyrównaj powierzchnię.
9. Piecz ciasto w temperaturze 170°C przez około 60-70 minut, aż sernik lekko się zezłoci. Możesz sprawdzić gotowość, wkłuwając w niego patyczek – jeśli wyjdzie suchy, sernik jest gotowy.
10. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i zostaw sernik w zamkniętym piekarniku na około 30 minut, aby stopniowo stygł. Następnie wyjmij sernik z piekarnika i włóż go do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby dobrze się schłodził.
11. Po schłodzeniu, zdobądź sernik według własnego uznania, np. świeżymi owocami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową.
Smacznego!