Przepis na sernik czarno biały 📖
Składniki:- 250g ciastek (np. herbatniki)
- 100g masła
- 500g sera twarogowego
- 200g cukru
- 4 jajka
- 200g czekolady (białej i czarnej)
Przygotowanie:
1. Rozdrabniamy ciastka na drobne kawałki, a następnie rozpuszczamy masło. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Ułożoną masą wykładamy dno formy do pieczenia (ok. 24 cm) i równomiernie rozprowadzamy, aby powstał spód ciasteczkowy.
3. Wymieszaj ser twarogowy z cukrem w misce, a następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
4. Rozpuszczamy białą czekoladę oraz czarną czekoladę w oddzielnych naczyniach.
5. Do masy serowej dodajemy połowę rozpuszczonej białej czekolady i ponownie mieszamy.
6. Drugą połowę masy serowej łączymy z rozpuszczoną czarną czekoladą i intensywnie mieszamy, aż powstanie jednolita, czekoladowa masa.
7. Na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy wylewamy najpierw masę serową z białą czekoladą, a następnie masę z czekoladą czarną.
8. Wierzch sernika równomiernie wygładzamy.
9. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Sprawdzamy gotowość sernika, wkładając w nim wykałaczkę – jeśli po wyjęciu jest sucha, sernik jest gotowy do wyjęcia.
10. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie odstawiamy go do wystygnięcia. Gdy sernik jest już zimny, wyjmujemy go z formy i podajemy pokrojony na porcje.
Smacznego!