Przepis na barszcz bialy 📖
Przepis na barszcz biały:Składniki:
- 1 kg kości wieprzowych
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- 1/2 selera
- 1 por
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 1,5 l wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki śmietany 18%
Przygotowanie:
1. Kości myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy około 1,5 l wody, dodajemy sól, cukier, laur, ziele angielskie i pieprz.
2. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny, co jakiś czas zdejmując pianę.
3. Cebulę, czosnek, marchewki i pietruszkę kroimy w kostkę, a seler i pora w plastry. Dodajemy do bulionu i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut.
4. Po tym czasie wyjmujemy zupy warzywa i kości, a wywar przecedzamy przez sito.
5. Zupę zagotowujemy, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym jajkiem i koperkiem. Smacznego!