Przepis na sernik dekadencki 📖
Przepis na sernik dekadencki:Składniki:
- 300 g herbatników
- 150 g masła (roztopionego)
- 600 g sera twarogowego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
- kilka plasterków pomarańczy (do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Wymieszaj herbatniki z roztopionym masłem i ułóż je w spodzie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Włóż formę do lodówki na 30 minut.
2. W międzyczasie przygotuj serową masę. W dużej misce łącz ser twarogowy, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i mąkę pszeną. Dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
3. Wymieszaj śmietanę kremówkę z posiekaną gorzką czekoladą i dodaj do masy serowej. Delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze połączyły się.
4. Wyjmij tortownicę z lodówki i wlej na spód herbatnikowy przygotowaną masę serową.
5. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 1 godzinę. Sernik powinien być lekko przyrumieniony na wierzchu, ale nadal mieć delikatne drżenie w środku.
6. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik wewnątrz do całkowitego ostygnięcia.
7. Po ostygnięciu sernik delikatnie usuń z formy i udekoruj plasterkami pomarańczy.
8. Przed podaniem sernik najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin, aby dobrze się skonsolidował.
Smacznego!