Przepis na sernik domowy 📖

Składniki:
- 1 kg twarogu
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:
1. Twaróg przetrzyj przez sito lub zmiel go w maszynce.
2. Następnie dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszeniczną i ziemniaczaną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj śmietanę i masło, a także skórkę otartą z cytryny i ponownie wymieszaj.
4. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozprowadź masę serową.
5. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę.
6. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku na około 30 minut.
7. Następnie wyjmij sernik z piekarnika, ostudź i włóż go do lodówki na kilka godzin, aby się schłodził.
8. Przed podaniem możesz udekorować sernik owocami, bitą śmietaną lub posypką czekoladową.

Smacznego!

Podobne przepisy

domowy sernik na zimno
dobry sernik domowy
sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
hot dog domowy
żur domowy