Przepis na sernik dukana 📖
Oto przepis na sernik dukana:Składniki:
- 500g chudego twarogu
- 4 jajka
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (bez dodatków)
- 1-2 łyżki migdałowego ekstraktu (opcjonalnie)
- 4-5 łyżek słodzika (np. stewii)
Wykonanie:
1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka mikserem na sztywną pianę.
2. Następnie dodaj do żółtek otręby, jogurt, ekstrakt migdałowy i słodzik. Wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Dodaj twaróg do masy i ponownie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
4. Na koniec delikatnie dodaj ubite białka do masy serowej i dokładnie wymieszaj, ale już bez miksowania.
5. Przełóż masę do formy do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
6. Piecz sernik w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut, do momentu aż wierzch będzie lekko zarumieniony.
7. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w piekarniku jeszcze przez około 10-15 minut, żeby delikatnie ostygł.
8. Wyjmij sernik z piekarnika i odstaw do całkowitego ostudzenia.
9. Schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc, aby nabrał odpowiedniej konsystencji.
Sernik dukana jest gotowy do podania. Możesz go udekorować plasterkami cytryny lub dodatkowo posypać otrębami owsianymi. Smacznego!