Przepis na sernik falowany 📖
Składniki:- 500 g twarogu
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g masła
- 1 łyżeczka puree z wanilii
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 cytryny (sok i skórka starta na tarce)
Przygotowanie:
1. W misce umieść twaróg, dodaj żółtka i cukier. Dokładnie wymieszaj na gładką masę.
2. Śmietanę i masło podgrzej w rondelku, a następnie dodaj do masy serowej. Wymieszaj.
3. Dodaj puree z wanilii, mąkę pszeniczną, skrobię ziemniaczaną oraz sok i skórkę z połowy cytryny. Całość szerokim łopatko-mikserem zmiksuj na gładką masę.
4. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy serowej.
5. Tortownicę o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do dna tortownicy wlej 1/3 masy serowej.
6. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C, a następnie wstaw tortownicę z masą serową. Piecz przez około 30 minut.
7. Po tym czasie wlej kolejną 1/3 masy serowej, delikatnie rozsmaruj i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz kolejne 30 minut.
8. Na koniec wlej resztę masy serowej, równomiernie rozprowadź po wierzchu i piecz jeszcze przez 20-30 minut, aż sernik całkowicie się zetnie.
9. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nagrzanej przestrzeni do całkowitego ostudzenia.
10. Schłodzony sernik falowany odstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc. Podawaj schłodzony, posypany cukrem pudrem lub udekorowany ulubionymi owocami. Smacznego!