Przepis na sernik falowany 📖

Składniki:
- 500 g twarogu
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g masła
- 1 łyżeczka puree z wanilii
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 cytryny (sok i skórka starta na tarce)

Przygotowanie:
1. W misce umieść twaróg, dodaj żółtka i cukier. Dokładnie wymieszaj na gładką masę.
2. Śmietanę i masło podgrzej w rondelku, a następnie dodaj do masy serowej. Wymieszaj.
3. Dodaj puree z wanilii, mąkę pszeniczną, skrobię ziemniaczaną oraz sok i skórkę z połowy cytryny. Całość szerokim łopatko-mikserem zmiksuj na gładką masę.
4. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy serowej.
5. Tortownicę o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do dna tortownicy wlej 1/3 masy serowej.
6. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C, a następnie wstaw tortownicę z masą serową. Piecz przez około 30 minut.
7. Po tym czasie wlej kolejną 1/3 masy serowej, delikatnie rozsmaruj i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz kolejne 30 minut.
8. Na koniec wlej resztę masy serowej, równomiernie rozprowadź po wierzchu i piecz jeszcze przez 20-30 minut, aż sernik całkowicie się zetnie.
9. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nagrzanej przestrzeni do całkowitego ostudzenia.
10. Schłodzony sernik falowany odstaw na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc. Podawaj schłodzony, posypany cukrem pudrem lub udekorowany ulubionymi owocami. Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik
sernik fit
sernik okrągły
sernik matcha