Przepis na sernik okrągły 📖
Składniki:- 500g serka homogenizowanego
- 200g herbatników
- 100g masła
- 100g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- sok z 1 cytryny
- opcjonalnie: owoce lub dżem do dekoracji
Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczamy w garnuszku i dodajemy drobno pokruszone herbatniki. Mieszamy aż powstanie jednolita masa.
2. Dno formy do ciasta o średnicy okrągłej wkładamy papierem do pieczenia, a następnie na spód wkładamy przygotowaną masę z herbatników. Dokładnie rozprowadzamy i wyciskamy.
3. W dużej misce dokładnie mieszamy serek homogenizowany, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny.
4. Do masy serowej dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
5. Gotową masę serową wylewamy na spód z herbatników w formie.
6. Sernik pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 50-60 minut, do momentu aż masa się ścięła i zbrązowiała.
7. Po upieczeniu, sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej.
8. Jeśli chcemy, możemy udekorować sernik owocami lub dżemem.
9. Gdy sernik jest całkowicie wystudzony, możemy go podać. Smacznego!