Przepis na tort rocher 📖
Oto przepis na tort rocher:Składniki:
- 300g czekolady mlecznej
- 200g orzechów laskowych
- 6 jajek
- 200g cukru
- 200g masła
- 100g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Oddziel białka od żółtek.
4. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier.
5. Do masy z białek stopniowo dodawaj po 1 żółtku, ciągle mieszając.
6. Dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj składniki.
7. Delikatnie dodawaj rozpuszczone masło, cały czas mieszając.
8. Formę do ciasta o średnicy około 24 cm wyłóż pergaminem i wlej do niej masę.
9. Połóż na wierzchu foremki orzechy laskowe.
10. Wstaw tort do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut.
11. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź.
12. W garnuszku rozpuść czekoladę na małym ogniu.
13. Ostudzony biszkopt polej czekoladą.
14. Gotowy tort schłódź przed podaniem.
Smacznego!