Przepis na sernik gotowankruchym cieście 📖
Składniki:- 250 g herbatników
- 120 g masła
- 500 g sera twarogowego
- 3 jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- 180 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
1. Rozkrusz herbatniki w malakserze lub włóż je do zamkniętego woreczka i rozgnieć wałkiem do momentu uzyskania drobnych kawałków.
2. Następnie rozpuść masło w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
3. Połącz herbatniki z roztopionym masłem i dokładnie wymieszaj.
4. Przygotowaną masę przełóż do tortownicy o średnicy około 24 cm, dno wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i odstaw na bok.
5. W osobnym naczyniu umieść ser twarogowy, jajka, śmietanę, cukier, mąkę, cukier waniliowy i otartą skórkę cytryny.
6. Całość dokładnie wymieszaj, np. za pomocą miksera, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.
7. Gotową masę serową wlej do tortownicy, na herbatnikową bazę.
8. Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut w temperaturze 160°C (w przypadku piekarników z termoobiegiem) lub 180°C (w przypadku piekarników tradycyjnych).
9. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku na kolejne 30 minut, aby stopniowo się schłodził.
10. Po ostudzeniu, włóż sernik do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby się dobrze "przegryzł".
Gotowy sernik możesz dodatkowo udekorować bitą śmietaną, owocami lub posypką kokosową. Smacznego!