Przepis na sernik gotowanplackach miodowych 📖

Składniki:
- 200 g miodowych placków
- 500 g serka homogenizowanego
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 150 ml śmietany kremówki
- 30 g masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- sok z 1 cytryny
- ulubione owoce (do dekoracji)

Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

2. W małym garnku rozpuść masło, dodaj miód i wymieszaj aż składniki się połączą.

3. Placki obtocz w powstałej mieszance masła i miodu, a następnie układaj je w dnie formy do pieczenia, tworząc spód sernika.

4. W większej misce umieść serek homogenizowany, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

5. Oddziel żółtka od białek jajek. Żółtka dodaj do masy serowej i ponownie wymieszaj.

6. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj je do masy serowej.

7. Wlej masę serową na przygotowany spód z placków miodowych.

8. Wstaw sernik do rozgrzanego piekarnika i piecz około 60 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony.

9. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku na około godzinę.

10. Po wystudzeniu, wyjmij sernik z formy i udekoruj ulubionymi owocami.

11. Przełóż do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, aby dobrze się schłodził.

Twój sernik gotowanplackach miodowych jest gotowy do podania! Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik
sernik fit
oszukany sernik
sernik matcha