Przepis na sernik harataniec 📖
Przepis na sernik harataniec:Składniki:
- 500 g sera białego
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g płatków migdałowych
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
1. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
2. W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem na gładką masę.
3. Następnie dodaj ser biały do miski z jajkami i cukrem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj mieszankę z mąką i proszkiem do jajek i serze. Całość dokładnie wymieszaj.
5. W malakserze lub na tarce zetrzyj masło na małe kawałki.
6. Wymieszaj z masą z serem: migdały, masło oraz mąkę pszeniczną. Mieszaj, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
7. Do formy wylej przygotowaną masę serową.
8. Sernik piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 45-60 minut, do momentu aż nabierze złocistej barwy.
9. Po upieczeniu, sernik harataniec wystudź w formie. Następnie wyjmij go, przełóż na paterę i podawaj schłodzonego z ulubionymi owocami lub bitą śmietaną.
Smacznego!