Przepis na sernik jagodami 📖
Składniki:- 250 g herbatników
- 120 g masła, roztopionego
- 500 g serka mascarpone
- 500 g twarogu
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g jagód
Przygotowanie:
1. Herbatniki rozkruszamy w malakserze lub wkładamy do woreczka z zamknięciem strunowym i rozgniatając kładziemy na stolnicy i rozdrabniamy np. wałkiem.
2. Roztopione masło mieszamy z rozkruszonymi herbatnikami, a następnie przykładamy do dna tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Mieszankę z masłem i herbatnikami dociskamy do dna formy, a następnie wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
3. Serek mascarpone, twaróg, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy mieszamy za pomocą miksera na gładką masę.
4. Do powstałej masy dodajemy mąkę i ponownie mieszamy wszystko dokładnie za pomocą miksera.
5. Na wierzch wystudzonego spodu z herbatników wykładamy połowę masy serowej.
6. Następnie równomiernie rozkładamy połowę jagód na cieście.
7. Na owoce wylewamy drugą połowę masy serowej i równomiernie rozkładamy pozostałe jagody.
8. Wstawiamy sernik do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 60-70 minut, aż masa zacznie lekko się rumienić i środek będzie ścięty.
9. Po upieczeniu wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
10. Gdy sernik będzie już całkowicie zimny, można go wyjąć z formy, ozdobić dodatkowymi jagodami i podać.
Smacznego!