Przepis na sernik na zimno z jagodami 📖
Oto prosty przepis na sernik na zimno z jagodami:Składniki:
- 250 g herbatników
- 150 g masła
- 400 g twarogu
- 200 g śmietany kremówki
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- sok i skórka z 1 cytryny
- 200 g jagód świeżych lub mrożonych
- świeże jagody (do dekoracji)
Instrukcje:
1. Rozkrusz herbatniki na drobne kawałki i umieść je w misce.
2. Roztop masło i wlej je do misy z herbatnikami. Dokładnie wymieszaj, aby utworzyć jednolitą masę.
3. Przygotuj tortownicę o średnicy około 22 cm. Wyłóż jej spód masą z herbatników, równomiernie rozprowadzając ją na całej powierzchni. Włóż do lodówki, aby masa stężała.
4. W osobnej misce utrzyj twaróg, śmietanę, cukier, sok i skórkę z cytryny, aż składniki się połączą.
5. W małej miseczce rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, a następnie dodaj ją do masy serowej. Dokładnie wymieszaj.
6. Wyjmij tortownicę z lodówki i umieść połowę jagód na spodzie z herbatników. Wlej powoli masę serową, równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni.
7. Na wierzch wlej drugą połowę jagód, rozprowadzając je równomiernie.
8. Przykryj tortownicę folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny lub najlepiej na całą noc, aby sernik dobrze stężał.
9. Przed podaniem udekoruj ciasto świeżymi jagodami.
Smacznego!