Przepis na sernik justyny 📖
Składniki:- 500 g sera twarogowego
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Jajka oddzielamy na żółtka i białka, a białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
2. Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem, a następnie łączymy go z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, mąką, olejem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
3. Następnie do masy serowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy je drewnianą łyżką. Ważne jest, aby nie przemieszać masy zbyt intensywnie, aby sernik miał lekką i puszystą konsystencję.
4. Formę do pieczenia o średnicy około 24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką, aby sernik nie przywierał do nich.
5. Gotową masę serową przekładamy do formy i wyrównujemy wierzch. Możemy posypać go również startą skórką z cytryny lub kawałkami ulubionych owoców.
6. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy go przez około 60 minut, aż nabierze złocistej barwy i będzie ścięty w środku.
7. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w nim do ostygnięcia. Następnie przekładamy go do lodówki na kilka godzin, aby się schłodził i dobrze "przetworzył".
Gotowy sernik Justyny powinien mieć przyjemną wilgotną konsystencję i delikatny smak. Można go podawać na ciepło lub zimno, według własnych preferencji. Smacznego!