Przepis na sernik królewski z 1 kg sera 📖

Składniki:
- 1 kg sera (najlepiej twarogowego)
- 250 g mąki
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- sok i skórka z jednej cytryny
- szczypta soli
- opcjonalnie: owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny)

Przygotowanie:
1. Przygotuj ciasto kruche. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
2. W międzyczasie przygotuj masę serową. W dużej misce umieść ser i rozgnieć go widelcem lub wymieszaj za pomocą miksera, aż będzie gładki i bez grudek.
3. Dodaj cukier, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Wymieszaj składniki na gładką masę.
4. Dodaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
5. Nagrzej piekarnik do 180°C.
6. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Wyłóż nim spód tortownicy o średnicy około 22-24 cm, wciskając je dokładnie w dno.
7. Wlej masę serową na ciasto.
8. Piecz sernik w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut, aż wierzch nabierze złocistego koloru i będzie sprężysty.
9. Wyjmij sernik z piekarnika i pozwól mu ostygnąć w tortownicy.
10. Przed podaniem udekoruj sernik świeżymi owocami (np. truskawkami lub malinami).

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik królewski z sera z wiaderka
sernik królewski z sera w wiaderku
sernik krolewski
sernik bez sera
sernik królewski z wiaderka