Przepis na sernik królewski z sera w wiaderku 📖
Przepis na sernik królewski z sera w wiaderku:Składniki:
- 500 g sera białego (najlepiej twarogu)
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 opakowanie biszkoptów lub herbatników
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
- owoce lub dżem do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. W osobnej misce rozmieszaj śmietanę kremówkę z cukrem, wanilią oraz skrobią ziemniaczaną, aż składniki dobrze się połączą.
2. W większej misce utrzyj ser biały na gładką masę.
3. Do masy serowej dodaj po jednym jajku, cały czas miksując masę, a następnie wsyp stopniowo mąkę.
4. Całość połącz z przygotowaną wcześniej masą ze śmietany.
5. Tortownicę wyłóż biszkoptami lub herbatnikami, posmaruj je rozpuszczonym masłem.
6. Na spód wyłożonej tortownicy wlej przygotowaną masę serową.
7. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę w temperaturze 180°C.
8. Po upieczeniu, pozostaw sernik do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku.
9. Po wystygnięciu, sernik przekrój na kawałki i udekoruj owocami lub dżemem według własnego uznania.
10. Gotowy sernik skrywający smak królewskiego sera w wiaderku można podawać na ciepło lub schłodzony.
Smacznego!