Przepis na sernik krople rosy 📖

Oto przepis na sernik krople rosy:

Składniki:
- 500 g sera twarogowego
- 200 g biszkoptów
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 200 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. Biszkopty pokrusz na mniejsze kawałki i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż masę na dno tortownicy (o średnicy ok. 24 cm) i wyrównaj.
3. W osobnym naczyniu wymieszaj ser twarogowy, cukier, ekstrakt waniliowy, mąkę i skórkę cytrynową. Dodaj jajka i całość dokładnie wymieszaj.
4. Śmietanę ubij na sztywno, a następnie delikatnie wmieszaj ją do masy serowej.
5. Gotową masę wlej na przygotowane ciasto biszkoptowe.
6. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik przez około 1 godzinę, aż się ładnie przyrumieni.
7. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim jeszcze przez około 30 minut, aby delikatnie wystygł.
8. Gdy sernik będzie całkowicie zimny, wyjmij go z formy i możesz podawać.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik z wiaderka ekspresowy sernik bez spodu
sernik
sernik fit
sernik okrągły
sernik makłowicza