Przepis na puszysty sernik królewski 📖

Składniki:
- 500 g sera białego,
- 200 g masła,
- 200 g cukru,
- 6 jajek,
- 100 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- skórka otarta z 1 cytryny.

Wykonanie:
1. Ser biały przepuść przez sito, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
2. Masło rozpuść i ostudź.
3. Białka oddziel od żółtek.
4. Białka ubij na sztywną pianę.
5. Do żółtek dodaj cukier i cukier waniliowy, następnie ubij mikserem na puszystą masę.
6. Stopniowo dodawaj przepuszczony ser, ciągle mieszając.
7. Następnie dodaj przestudzone masło, skórkę otartą z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do połączenia składników.
8. Do masy serowej dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszaj je łyżką.
9. Przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do pieczenia.
10. Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
11. Po upieczeniu, wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie.
12. Po ostudzeniu, przekrój sernik na porcje i podawaj. Można go polukrować przed podaniem lub udekorować świeżymi owocami. Smacznego!

Podobne przepisy

sernik puszysty
sernik lekki puszysty
sernik bardzo puszysty
sernik puszysty z wiaderka
dobry sernik puszysty