Przepis na sernik na zimno bez laktozy 📖
Oto przepis na sernik na zimno bez laktozy:Składniki:
- 350g herbatników bez laktozy
- 150g margaryny bez laktozy
- 700g serka kokosowego lub sojowego bez laktozy
- 200g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Sok i skórka z jednej cytryny
- Żelatyna roślinna bez laktozy (według instrukcji na opakowaniu)
- Owoce do dekoracji (np. maliny, truskawki)
Przygotowanie:
1. Włóż herbatniki do torebki strunowej i zgnieć je, aż staną się w miarę jednolitą drobną kruszonką.
2. Roztop margarynę, a następnie wymieszaj ją z kruszonkami.
3. Przełóż masę do tortownicy o średnicy około 22-24 cm i równomiernie rozprowadź na dnie formy, tworząc spód. Włóż do lodówki, aby stężał.
4. W misce wymieszaj serko kokosowe lub sojowe z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i sokiem oraz skórką cytrynową. Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wlej ją do masy serowej. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
5. Wyjmij foremkę z lodówki i wlej na spód masę serową. Wyrównaj wierzch.
6. Włóż sernik do lodówki na co najmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc, aby stężał i schłodził się.
7. Przed podaniem udekoruj sernik świeżymi owocami, np. malinami lub truskawkami.
8. Smacznego!