Przepis na sernik na zimno moje wypieki 📖
Oto przepis na sernik na zimno:Składniki:
- 250 g herbatników
- 150 g masła
- 500 g twarogu
- 200 ml śmietany kremówki
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3 galaretki o smaku cytrynowym
- 500 ml wrzącej wody
- 100 ml zimnej wody
- owoce do dekoracji (np. truskawki, borówki)
Sposób przygotowania:
1. Na początku rozkrusz herbatniki i zmiel je na drobny pył. W rondelku rozpuść masło i wymieszaj z mielonymi herbatnikami. Powstałą masę przekładaj na spód tortownicy, równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni. Włóż do lodówki, aby ciasto stężało.
2. W innym naczyniu umieść twaróg, cukier oraz cukier wanilinowy. Całość dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie dodaj ją do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
4. Gotową masę serową wyłóż na wystudzony spód z herbatników. Rozprowadź równomiernie.
5. Wsyp do miseczki 3 galaretki o smaku cytrynowym i dodaj do nich 100 ml zimnej wody. Całość wymieszaj aż do rozpuszczenia się galaretek. Następnie wlej 500 ml wrzącej wody i dokładnie wymieszaj.
6. Galaretkę wlej na wierzch masy serowej. Odstaw do całkowitego stężenia w lodówce (zajmuje to zwykle około 2-3 godzin).
7. Na koniec, gdy galaretka stężeje, wyjmij sernik z lodówki i udekoruj go ulubionymi owocami (np. truskawkami, borówkami) lub bitą śmietaną.
8. Gotowy sernik na zimno schładzaj w lodówce przez kilka godzin przed podaniem. Smacznego!