Przepis na sernik na zimno na galaretkach 📖
Oto przepis na sernik na zimno na galaretkach:Składniki:
- 250 g herbatników
- 120 g masła
- 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g cukru
- 2 galaretki o smaku truskawkowym
- 300 ml wrzącej wody
Instrukcje:
1. Rozgnieć herbatniki w misce, a następnie dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
2. Przygotuj formę o średnicy około 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Włóż do niej herbatnikową masę i równomiernie rozprowadź po dnie formy. Wstaw do lodówki i pozostaw do schłodzenia przez około 30 minut.
3. W międzyczasie przygotuj masę serową. W dużej misce umieść serka homogenizowanego, śmietankę kremówkę i cukier. Za pomocą miksera lub trzepaczki ubijaj na gładką i puszystą masę.
4. Wyjmij formę z lodówki i równomiernie rozprowadź masę serową na herbatnikowym spodzie. Wstaw ponownie do lodówki i pozostaw do schłodzenia na około 2-3 godziny, aby sernik stężał.
5. W tym czasie przygotuj galaretki. Rozpuść dwie galaretki w wrzącej wodzie, dokładnie mieszając, aż do rozpuszczenia się całkowicie.
6. Gdy sernik już stężeje, delikatnie wylej rozpuszczone galaretki na wierzch. Wstaw z powrotem do lodówki i pozostaw do całkowitego stężenia galaretek.
7. Po stężeniu galaretek, sernik na zimno na galaretkach jest gotowy do podania. Możesz go udekorować świeżymi owocami lub bitą śmietaną według własnego upodobania.
Smacznego!