Przepis na sernik na zimno joli 📖

Składniki:
- 500 g sera białego
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny)

Przygotowanie:
1. Herbatniki umieść w torbie i rozgniataj tłuczkiem, aż powstaną drobne okruchy.
2. Masło rozpuść w garnku, dodaj do niego rozgniecione herbatniki i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę przekładaj na spód formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i włóż do lodówki na około 20 minut.
3. Żelatynę zalej wodą i odstaw na kilka minut, aż napęcznieje.
4. W międzyczasie, w misce wymieszaj ser biały, ser mascarpone, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Całość roztrzepuj rózgą kuchenną, aż składniki dobrze się połączą.
5. Śmietankę ubij na sztywno.
6. Żelatynę rozpuść delikatnie w kąpieli wodnej.
7. Do masy serowej dodaj rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszaj.
8. Następnie dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj, najlepiej za pomocą szpatułki, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
9. Przelej masę serową na zimny spód z herbatników i wyrównaj powierzchnię.
10. Sernik wstaw do lodówki na min. 2 godziny lub najlepiej na całą noc, aby stężał.
11. Na koniec, przed podaniem udekoruj sernik pokrojonymi owocami.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik joli
sernik królewski joli
sernik z wiaderka joli
sernik królewski y joli
y joli sernik królewski duża blacha