Przepis na sernik na zimno piernikowy 📖
Przepis na sernik na zimno piernikowy:Składniki:
- 200g pierników
- 100g masła
- 250g serka mascarpone
- 200g twarogu
- 100g cukru pudru
- 200ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Wyciągnij pierniki z opakowania i pokrusz je bardzo drobno. Możesz użyć do tego blendera lub tłuczek do mięsa.
2. W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj pokruszone pierniki i cynamon. Mieszaj wszystko razem, aż składniki się połączą. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
3. W osobnej misce umieść serek mascarpone, twaróg, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj wszystko, aby składniki się połączyły.
4. W małej miseczce rozpuść żelatynę w dwóch łyżkach gorącej wody. Następnie dodaj ją do miski z kremowym serkiem, mieszając cały czas, aby zapobiec zastygnięciu żelatyny.
5. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Gdy śmietana jest gotowa, delikatnie wmieszaj ją w masę serową.
6. Do masy serowej dodaj również pokruszone pierniki, zamieszaj wszystko i przełóż do formy do pieczenia.
7. Wstaw sernik do lodówki na co najmniej 4 godziny lub najlepiej na całą noc, aby dobrze się schłodził i stężał.
8. Przed podaniem możesz posypać wierzch sernika dodatkowymi pokruszonymi piernikami lub posypką kakaową.
Podawaj i ciesz się pysznym sernikiem na zimno piernikowym!