Przepis na tort piernikowy 📖
Składniki:- 300g mąki
- 200g miodu
- 150g cukru
- 150g masła
- 4 jajka
- 100ml mleka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki goździków
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
Instrukcje:
1. W dużym garnku rozpuść masło i miód, a następnie dodaj cukier. Całość dokładnie wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.
2. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i pozostaw do wystudzenia.
3. W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę piernikową, cynamon, imbir, goździki i szczyptę soli.
4. Do wystudzonego masła, miodu i cukru dodaj jajka, jedno po drugim, energicznie mieszając między dodawaniem.
5. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj całość, stopniowo wlewając mleko. Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
6. Przełóż ciasto do formy o średnicy około 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsius przez około 45-50 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek tortu będzie suchy.
8. Po upieczeniu, wyjmij tort z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
9. Kiedy tort się stygnie, przygotuj polewę czekoladową. W małym garnku podgrzej śmietanę do momentu, gdy zacznie się gotować.
10. Następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.
11. Ostudzony tort polej przygotowaną polewą czekoladową. Polewa powinna się ładnie rozprowadzić po wierzchu tortu.
12. Pozostaw tort do schłodzenia w lodówce przez kilka godzin, aby polewa stężała.
13. Gotowy tort piernikowy podawaj pokrojony w kawałki i ciesz się smakiem tradycyjnego wypieku. Smacznego!