Przepis na sernik na zimno z awokado 📖
Składniki:- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g sera białego (np. twarogu)
- 3 awokado
- 200 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny
- 200 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
1. Herbatniki rozdrabniamy na drobne kawałki, a następnie mieszamy z roztopionym masłem. Powstałą masę wykładamy na dno formy do ciasta, aby utworzyć spód.
2. Ser biały przekładamy do miski i dokładnie rozdrabniamy widelcem lub blendujemy. Dodajemy do niego zmiażdżone awokado oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
3. W osobnym naczyniu rozpuszczamy żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Do masy serowo-awokadowej dodajemy cukier oraz rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
5. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie dodajemy ją do masy serowej, mieszając lekko, aby nie opadła.
6. Całą masę wylewamy na spód z herbatników. Wygładzamy wierzch łyżką.
7. Sernik na zimno z awokado odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, aby stężał.
8. Przed podaniem możemy udekorować sernik np. plasterkami awokado lub owocami.
Smacznego!