Przepis na sernik na zimno z jogurtu greckiego 📖

Składniki:
- 500g jogurtu greckiego
- 200g herbatników
- 100g masła
- 200g cukru
- 500ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny)

Przygotowanie:
1. Masło roztopić w garnku, a następnie drobno pokruszyć herbatniki i dodać do roztopionego masła. Wymieszać dokładnie, aż wszystkie herbatniki będą dobrze nasączone masłem.
2. Przygotowane masło i herbatniki przełożyć na dno tortownicy, wyciskając je równomiernie. Wstawić do lodówki, aby się stężało.
3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić.
4. W drugim garnku podgrzać śmietanę kremówkę, dodając cukier, sok i skórkę z cytryny. Całość zagotować.
5. W miseczce wymieszać jogurt grecki z mąką ziemniaczaną, a następnie powoli wlewać do gotującej się śmietany, cały czas mieszając.
6. Dodać rozpuszczoną żelatynę do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać, aż będzie gładka.
7. Gotową masę wylać na spód z herbatników w tortownicy, równomiernie rozprowadzić.
8. Sernik na zimno włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, aby stężał.
9. Po schłodzeniu, sernik można udekorować świeżymi owocami (np. pokrojonymi truskawkami lub malinami).
10. Podawać schłodzony.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik na zimno z jogurtu
sernik na zimno z jogurtu naturalnego
sos czosnkowy z jogurtu greckiego
racuchy z jogurtu greckiego
naleśniki z jogurtu greckiego