Przepis na sernik na zimno z kaszy mannej 📖

Składniki:
- 200 g kaszy mannej
- 500 ml mleka
- 200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 500 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 1 opakowanie herbatników

Przygotowanie:
1. Przepłucz kaszę pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj w mleku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu kaszy manny. Odstaw do ostygnięcia.
2. W międzyczasie, w misce wymieszaj serka homogenizowanego, masło, cukier i cukier waniliowy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Do masy serowej dodaj przestudzoną kaszę mannę i dokładnie wymieszaj.
4. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
5. Stopniowo dodawaj ubitą śmietanę do masy serowej, delikatnie mieszając żeby połączyć składniki.
6. Na dno prostokątnej formy wyłóż równą warstwę herbatników.
7. Następnie na wierzch połóż część masy serowej.
8. Powtarzaj warstwę herbatników i masy serowej, aż do wykorzystania wszystkich składników.
9. Wstaw sernik do lodówki na co najmniej 6 godzin lub najlepiej na całą noc, żeby dobrze się schłodził i stężał.
10. Przed podaniem możesz udekorować sernik owocami, lukrem lub bitą śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

krupnik na kaszy mannej
ciasto czekoladowe z kaszy mannej
fit sernik na zimno
sernik na zimno
sernik na zimno fit