Przepis na sernik na zimno z kokosem 📖
Składniki:- 250g ciastek digestive
- 100g masła
- 500g mielonego twarogu
- 200g cukru
- 250g kwaśnej śmietany
- 100g wiórków kokosowych
- 1 łyżka żelatyny
- 4 jajka
- sok z 1 cytryny
- opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instrukcje:
1. Rozkrusz ciastka digestive w misce lub blenderze, a następnie dodaj masło i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
2. Przygotuj tortownicę o średnicy około 24 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Wysyp przygotowaną masę ciasteczkową na dno tortownicy i dokładnie spłaszcz.
3. W osobnej misce połącz mielony twaróg, cukier, kwaśną śmietanę, wiórki kokosowe, sok z cytryny (ewentualnie ekstrakt z wanilii) oraz żelatynę (rozpuszczoną wcześniej według instrukcji na opakowaniu). Całość dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj jajka, jedno po drugim, i cały czas mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę serową.
5. Przelej masę na przygotowane ciasteczkowe dno w tortownicy i równomiernie rozprowadź.
6. Wstaw sernik do lodówki na minimum 4-6 godzin (lub najlepiej na noc), aby stężał.
7. Przed podaniem posyp wierzch sernika kokosowymi wiórkami lub dodaj inne ulubione dekoracje.
8. Podawaj i delektuj się sernikiem na zimno z kokosem!