Przepis na sernik z wiaderka z kokosem 📖
Składniki:- 500 g sera z wiaderka
- 200 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka śmietany 30%
Przygotowanie:
1. W jednej misce utrzyj ser na gładką masę.
2. W drugiej misce ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj mąki pszennej i mąki ziemniaczanej, dalej ubijając.
3. Do masy serowej dodaj cukier waniliowy, śmietanę i połowę wiórków kokosowych. Wymieszaj wszystkie składniki.
4. Powoli dolewaj do serowo-jajecznej masy masę jajeczną, mieszając cały czas.
5. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto. Posyp je resztą wiórków kokosowych.
6. Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 50-60 minut, aż sernik się ładnie zrumieni i stężeje.
7. Po upieczeniu sernik wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
8. Gdy sernik wystygnie, wyjmij go z formy i podawaj na talerzu.
Smacznego!