Przepis na sernik na zimno z mango 📖
Składniki:- 250g herbatników
- 120g masła
- 500g serka homogenizowanego
- 200g cukru
- 400g mango (świeże lub z puszki)
- 200ml śmietany kremówki (30%)
- 3 łyżki żelatyny
- 2 łyżki soku z cytryny
- Opcjonalnie: wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
1. Rozdrobnij herbatniki na drobne kawałki. Możesz zrobić to za pomocą blendera lub ręcznie poprzez umieszczenie herbatników w torbie strunowej i tłuczenie wałkiem do ciasta.
2. Stop masło i wymieszaj je z rozdrobnionymi herbatnikami, aż powstanie jednolita masa.
3. Przygotowaną masę herbatnikową wyłóż na dno formy do sernika (około 24 cm) i wyrównaj jej powierzchnię. Następnie włóż formę do lodówki, aby masa stężała.
4. W rondelku rozpuść żelatynę w 1/2 szklanki ciepłej wody (nie gotującej się). Odstaw na chwilę, aby trochę ostygła.
5. W osobnym naczyniu zmiksuj ser, cukier, sok z cytryny oraz pokrojone w kostkę mango, aż powstanie jednolita masa bez grudek.
6. Ubij śmietanę na sztywno, a następnie dodaj ją do masy serowej z mango. Delikatnie wymieszaj.
7. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do masy serowej i ponownie dokładnie wymieszaj, aby wszystko się połączyło.
8. Wyjmij formę z lodówki i równomiernie rozprowadź masę sernikową na zastygniętym spodzie z herbatników.
9. Sernik wstaw do lodówki na minimum 4-6 godzin (lub najlepiej na całą noc), aby dobrze stężał.
10. Przed podaniem możesz udekorować wierzch sernika wiórkami kokosowymi.
11. Pokrój sernik na porcje i podawaj. Smacznego!