Przepis na sernik na zimno z mlekiem zagęszczonym 📖
Składniki:- 500 g sera białego
- 400 ml mleka zagęszczonego słodzonego
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wrzątku
- Sok z 1 cytryny
Wykonanie:
1. Przygotuj spód sernika. Rozdrobnij herbatniki na kruszonkę i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Przekładaj masę do formy, ugniatając ją równomiernie, aż uzyskasz jednolity spód. Wstaw formę do lodówki, aby stężał.
2. Wymieszaj ser ze słodzonym mlekiem zagęszczonym oraz cukrem. Dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
3. Żelatynę zalej wrzątkiem i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
4. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę do masy serowej i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
5. Wyjmij formę z herbatnikowym spodem z lodówki i wlej na niego masę serową. Wyrównaj powierzchnię.
6. Sernik wstaw do lodówki na około 3-4 godziny lub najlepiej na całą noc, aby dobrze się stężał.
7. Po tym czasie wyciągnij sernik z lodówki, ostrożnie odłącz go od brzegów formy i przekładaj na większe półmiski lub talerze.
8. Gotowy sernik można udekorować ulubionymi owocami, posypać wiórkami kokosowymi lub polewą czekoladową.
9. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce przez co najmniej 1-2 godziny.
10. Smacznego!