Przepis na sernik na zimno z quark 📖
Oto przepis na tradycyjny sernik na zimno z quarkiem:Składniki:
- 500 g quarku
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru
- 2 łyżki żelatyny
- sok i skórka z 1 cytryny
- owoce (np. truskawki, maliny) do dekoracji
Instrukcje:
1. Herbatniki połam na mniejsze kawałki i umieść je w torbie strunowej. Przy pomocy walka lub wałka, rozdrabniaj herbatniki, aż staną się drobnoziarniste.
2. Stop masło w rondlu, a następnie dodaj do rozdrabnianych herbatników. Dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
3. Przygotowaną masą z herbatników wyłóż spód formy do ciasta (około 24 cm), dociskając do dna, aby była równomiernie rozprowadzona. Umieść formę w lodówce, aby schłodzić spód.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj quark, cukier, sok i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.
5. Wymieszaj żelatynę z 3-4 łyżkami zimnej wody w małej misce i pozostaw na kilka minut, aż napęcznieje. Następnie podgrzej żelatynę na małym ogniu, aż się rozpuści. Pamiętaj, aby nie dopuścić do zagotowania.
6. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
7. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
8. Stopniowo dodawaj ubitą śmietanę do masy serowej, delikatnie mieszając, aby zachować puszystość.
9. Wyjmij formę z lodówki i wylej masę serową na schłodzony spód z herbatników.
10. Odstaw sernik na minimum 4 godziny do lodówki, aby stężał.
11. Przed podaniem udekoruj wierzch sernika świeżymi owocami, takimi jak truskawki lub maliny.
Smacznego!